От 1 декември 2022 всяка втора кола няма право да влиза в центъра на София

  • Близо половината коли няма да имат право да влизат в центъра на София през зимните месеци Близо половината коли няма да имат право да влизат в центъра на София през зимните месеци
  • Това обхватът на обсъжданата нискоемисионна зона Това обхватът на обсъжданата нискоемисионна зона

17 Jun 2022

Точно 50% от колите в страната ще получат забрана да влизат в центъра на София от 1 декември 2022, гласи наредба, с която се въвежда дългоочакваната нискоемисионна зона в столицата. 

Кога?

Зоната ще важи само през зимата и по-точно от 1 декември 2022 до 28 февруари 2023 г. 

Кои коли?

Вероятно забраната ще се отнася за всички коли с група 1 и 2 на новите екологични стикери. Според bTV 37% от колите в страната попадат в група 1, а 13% в група 2. Това са около 650 хил. коли.

Къде?

Нискоемисионните зони в София ще са две, като първата ще заработи от тази зима, а втората по-голяма, вероятно от следващата. Малката зона, известна като “малък ринг” ще обхваща карето между бул. Васил Левски, бул. Патриарх Евтимий, бул. Скобелев, ул. Опълченска и бул. Сливница. През това каре дневно минават около 170 хил. коли, съобщава общината.

Решено ли е?

Текстът на наредбата е изготвен от работна група с участие на всички политически сили в Столичния общински съвет, така че по всяка вероятност тя ще бъде приета, макар това още да не е факт.

Глобите?

Засега размерът на глобите не е ясен, но се очаква декември да е гратисен период и ефективното контролиране да започне от 1 януари. Вероятно ще има гратисен период и за живущи в карето, но това още не е съобщено.

Първородната Godzilla!