30 млн. лв., за да стигне “Каблешков” до “Симеоновско шосе” в София


21 Jun 2022

Прословутото удължение на столичния булевард “Тодор Каблешков” продължава десетилетия още от времето на социализма, като изглежда следващият етап от строителството на булеварда ще започне в началото на 2023 г. Столична община се надява булевардът да стигне до “Черни връх” през 2023 г., съобщава "Капитал". Това звучи прекрасно, но за съжаление едва ли ще се случи на практика, като се има предвид 3-месечното закъснение на далеч по-лекия 800-метров участък, пуснат през 2020 г.

Бул. “Каблешков” е съществен за столицата, защото представлява част от третия ринг на града (градска магистрала) и ще създаде бърза връзка между източните и южните квартали, каквато в момента има само по Околовръстното.

Проектът предвижда две платна с по три ленти, трамвайно трасе по средата, както и велоалеи. Велоалеите с широчина от 2 м. и 5-метровите тротоари звучат повече от добре, поне в обществената поръчка, нека видим какво от тях ще се осъществи на практика. Строителството ще се раздели на два етапа: първият е 1,4 км от “Луи Айер” до “Черни връх”. Вторият етап е от “Черни връх” до “Симеоновско шосе” по бул. “Филип Кутев”, като “Филип Кутев” ще бъде два пъти по-широк, отколкото е в момента. Този участък е с дължина 1,2 км и също ще включва по три ленти в посока (едната за автобуси), както и 2-метрови еднопосочни велоалеи.

 

 

Първородната Godzilla!