Porsche показа новото чудовище 963 LMDh

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

25 Jun 2022

Porsche представи една от най-бързите си коли. Състезателното 963 LMDh, предвидено за надпреварите за издръжливост (WEC и IMSA), включително Льо Ман, дебютира на Фестивала на скоростта в Гудууд. Наследникът на 919 използва шаси Multimac (според новите правила всеки участник трябва да избере един от четири предварително одобрени доставчици за шасито), но във всяко друго отношение е съвсем истинско Porsche.

Задвижващата система е хибридна (хибридният блок също е стандартизиран), като за основа се използва силно преработена версия на 4,6-литровият туин турбо V8 от 918 Spyder. Дизайнът е вдъхновен не само от актуалното 911, а също от класически състезателни Porsche-та, като 956 и 962.

 

Колата е преминала през точно 7889 км тестове, но фините настройки на техниката ще продължат още дълго преди състезателния дебют на “24-те часа на Дайтона” през януари 2023 г.

Най-готиното е, че достатъчно платежоспособните клиенти също ще имат възможност да карат новото супер Porsche. Компанията предвижда да направи клиентски коли, които вероятно ще бъдат обединени в едномарков шампионат на избрани писти.

 

Първородната Godzilla!