Какво е McMurtry Spéirling и как така счупи рекорда на “Гудууд”

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки

27 Jun 2022

Фестивалът на скоростта в Гудууд е едно от най-готините автомобилни събития, защото колите не са просто изложени като на автосалон, а “дефилират” пред зрителите. При това дефилират с неприлично високи скорости. Изкачването на хълма на Гудууд се е превърнало в традиция и макар от съображения за сигурност болидите от Формула 1 вече да не се допускат до скоростни изкачвания, то бързи коли не липсват. 

 

Донякъде изненадващо тази година победителят счупи също официалния рекорд на трасето. Това стана при второто изкачване на електрическата състезателна количка McMurtry Spéirling, управлявана от бившия пилот от Формула 1 Макс Чилтън. Тя е едноместна, тежи под тон, има съотношение мощност/маса от 1000 к.с./1000 кг и шантава аеродинамика с перки, които създават зона на ниско налягане под колата, така че да осигурят абсурдно притискане към асфалта от 2000 кг. Задвижването е поверено на батерия с капацитет 60 кВтч, която в нормални условия позволява минаването на 480 км с едно зареждане. По-интересното е, че широката 1,7 и висока 1,1 метра количка ускорява до 100 км/ч за под 2 секунди. 

 

Новият рекорд на трасето е 39,08 секунди, постигнат при втория опит. Досега най-бързата кола в Гудууд беше VW ID.R, който постигна 39,9 секунди. За сравнение Peugeot 208 T16 от Пайкс Пийк със Себастиен Льоб зад волана се справи за 44,6 секунди, а в епохата, в която болидите от Формула 1 все още летяха с максимална скорост нагоре, Ник Хайдфелд мина трасето за 41,60 секунди с McLaren MP4/13. По-познати коли като Megane RS 275 Trophy или BMW i8 се справят за малко под 60 секунди.

Освен че е ужасно бърза играчка, McMurtry Spéirling скоро ще бъде и ужасно скъпа играчка. Производителят планира да направи ограничена серия за клиенти с цена над 1 млн. евро.

 

Лукс от Китай!