Шеф на тунинг фирма влиза в затвора за година заради мръсни дизели


30 Jun 2022

В Щатите устройствата за “тунинговане” на пикапи са повече от популярни. Те действат, като изключват софтуера за контрол на емисиите и вместо зададената от производителя, изстискват от колата много по-голяма мощност, без да се съобразяват с разхода на гориво или вредните емисии. Нещо като добрият стар европейски чип тунинг, но ефектът в повечето случаи е кълбо черен дим, а резултатът: пикапът ви вдига 60 мили/час за четвърт час, вместо за два дни, както обикновено. 

Функцията обаче е много полезна, ако хобито ви е да изпреварите някоя Tesla или Prius, а после да ги окъпете в черен пушек. Разбира се, това е незаконно и управителят на Spartan Матю Сидни Джоудж го е разбрал по трудния начин.

 

Типично по американски обаче той влиза в затвора не заради близо 15-те хиляди незаконни устройства, които е продал, а защото не е платил данъци за тях.

Джоудж ще прекара в затвора година ефективно и още три години условно. Дължи и 1,2 млн. долара данъци, както и значителна глоба на стойност 1,3 млн. долара.

Присъдата обаче едва ли ще се отрази сериозно на пазара на подобен род устройства. Според някои източници в Щатите има около половин милион пикапи с подобни устройства.