Това е най-голямата плаваща болница в света, ще спасява най-бедните

Това е най-голямата плаваща болница в света, ще спасява най-бедните
05 Jul 2022

Докато в Европа, изключвайки Украйна и Русия, хората се тревожат предимно за увеличаващата се инфлация, недалеч на юг от нашия континент цели народи живеят в ужасяващи условия. Милиони хора са лишени от достъп до питейна вода, хиляди умират от глад всеки ден, като повечето жертви са деца. Корабът между тези редове не е някаква магическа панацея на този проблем, но е светъл лъч надежда, че може да живеем в един по-добър свят.

Макар да прилича на круизен кораб, този голям плавателен съд има далеч друга функция от това да предлага комфортна почивка и посещение на екзотични дестинации. Доскоро работил като ферибот този кораб сега е превърнат в многопрофилна болница, която ще лекува хора от Африка и в същото време ще обучава бъдещи местни лекари.

През 2013 г. фериботът акостира в корабостроителницата на Stena RoRo в Швеция за пълно преобразяване. Палубите за автомобили и камиони са реконструирирани и сега корабът-болница се разгръща на 7000 кв.м и разполага с 6 операционни зали, лаборатория, очна клиника, стоматология и други амбулаторни клиники. На борда могат да се лекуват 200 души, а общото място за персонал и пациенти е 950 души.

Корабът е кръстен Global Mercy и е част от хуманитарния флот на неправителствената организация Mercy Ships, в който плава и доскорошния най-голям кораб-болница Africa Mercy. Той вече се намира в сенегалската столица Дакар и е на първата си мисия на афиканския континент. На борда 250 сенегалски медици ще получат хирургично обучение, а заедно с Africa Mercy ще бъдат извършени над 5000 операции и 28 000 стоматологични лечения в рамките на година.

Лукс от Китай!