VW затваря една от двете си фабрики в Русия, но причината не е политическа

  • Заводът в Калуга остава единственото място в Русия, където се сглобяват модели на VW Group Заводът в Калуга остава единственото място в Русия, където се сглобяват модели на VW Group

06 Jul 2022

Един от двата автомобилни завода, които Volkswagen Group използва в Русия ще спре да работи. Фабриката в Нижни Новгород, където се сглобяват VW Taos и Skoda Kodiaq, Karoq и Octavia, ще преустанови дейността си поради липса на внос на компоненти, заради наложените санкции срещу Руската федерация от страна на Европейския съюз.

Volkswagen ще трябва да затвори завода в Новгород поради „липса на части, произведени в ЕС, критично важни компоненти от Украйна и липса на местно произведени еквиваленти“, сочи официалното изявление на синдиката на компанията до работниците. Около 200 служители ще бъдат засегнати от затварянето, но те ще бъдат обезщетени с шест заплати.

Германската компания всъщност не е собственик на завода в Нижни Новгород, но има договор с Gaz Group за производство под лиценз на няколко модела.

Другият завод, който VW Group използва в Русия е този в Калуга, който продължава да работи въпреки временното спиране в началото на войната с Украйна. Там работят около 4200 души и се сглобяват Audi Q7, Q8, VW Polo, Tiguan и Skoda Rapid.

Volkswagen е една от автомобилните компании, които спряха продажбите в своите дилърства в Русия, но заводите на марката продължиха да работят.

Първородната Godzilla!