Вижте първото изображение от телескопа “Джеймс Уеб”


12 Jul 2022

На специална пресконференция в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън представи официално първото детайлно изображение, заснето от новия космически телескоп “Джеймс Уеб”. То представлява най-детайлната и качествена фотография на дълбокия космос, който човечеството е виждало. Тази вечер ще бъдат публикувани и още изображения.

На супер детайлната снимка (кликнете върху нея за пълна резолюция) може да видите галактичния куп SMAC 0723, който съдържа това, което учените описват с термина "гравитационна леща", съобщава сайтът за космонавтика “Космос”. По-близките до нас космически обекти увеличават и изкривяват светлината на обектите зад тях, като играят ролята на гигантска лупа. В случая изкривяващият светлината обект представлява гигантски куп от галактики. Малките ивици уголемени от "лещата" светлина, които се виждат около краищата на снимката, са изключително отдалечени от нас бледи галактики - някои от най-първите, образувани след Големия Взрив, като изображението ни връща назад около 13 млрд. години, малко след Големия взрив.

Тези галактики не можеха да се наблюдават от “Хъбъл”, защото той работи във видимата и ултравиолетова област, докато “Уеб” гледа в инфрачервения спектър. Отляво е същият галактичен куп, сниман от “Хъбъл”, а отдясно – от “Уеб”.

“Джеймс Уеб” е един от най-сложните космически апарати, правени някога, сравним с пилотираните програми “Аполо” до Луната. Стойността му се оценява на 10 млрд. долара, а от началото на разработката до днес са минали близо 25 години. Най-важният елемент на телескопа е неговото огромно основно огледало, вдлъбната конструкция с ширина 6,5 метра, съставена от 18 по-малки шестоъгълни огледала. Те са направени от берилий, покрит със злато, оптимизиран за отразяване на инфрачервена светлина от далечните краища на Вселената. Огледалото и инструментите са защитени от петслоен слънцезащитен щит, оформен като хвърчило и построен да се разгъва до размера на тенис корт. Неговите мембрани са съставени от каптон, супер материал, способен да издържи както нагорещяване до 110°С, каквато ще е температурата на обърнатата към Слънцето страна, така и -237°С, температурата от другата, неосветена от Слънцето, страна.

 

 

Първородната Godzilla!