Toyota Crown се завръща като глобален модел

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

15 Jul 2022

Toyota Crown е истинска легенда в родината си – огромен седан със славна история, 15 поколения от 1955 г. до днес и почти нулево присъствие на пазарите извън Япония. До днес. 

Новото 16-о поколение ще бъде глобален модел, като вече беше обявено завръщане в Щатите, а скоро се очаква да видим и европейската версия. В духа на новото време седанът е претърпял сериозна метаморфоза и вече е кросоувър. Всъщност новата Toyota Crown ще се предлага в четири различни модификации: седан, комби, кросоувър и спортен модел, като всеки от тях е по-висок и с по-голям клиренс в сравнение с обичайното за модела. Макар на снимката да се виждат и четирите, то първо беше представен кросоувърът. Прилича на новия кросоувър Mondeo, а предницата е вдъхновена от изцяло електрическата Toyota bZ4X, макар Crown да е значително по-голяма кола: дълъг е 4,93 м, широк 1,84 м и висок 1,54 м. Всъщност ни харесва!

Интериор

Американската версия е разточително оборудвана и внушително дигитализирана с 12,3-инчов екран зад волана и друг 12,3-инчов сензорен екран. Вторият може да се управлява по познатия ви начин, но системата поддържа също гласово управление и се обновява дистанционно. В Щатите дори базовото ниво на оборудване идва с подгряване на седалките, двузонов климатик и отделение за безжично зареждане на смартфони.

Задвижване

Не се знае какви ще са задвижващите системи за Стария континент, но Щатите получават само два плъгин хибридни варианта с 2,4 и 2,5-литров 4-цилиндров мотор. По-малкият е турбиниран и в съчетание с електромоторите предлага 345 к.с., докато 2,5-литровият е атмосферен и засега не е ясно каква мощност предлага, но той ще влезе в ролята на базов двигател за модела.

Много практичен и интересен!