Забраната за центъра на София ще важи за първа еко група – около 900 хил. коли


20 Jul 2022

Приключи общественото обсъждане на първата нискоемисионна зона в столицата. Единствената по-съществена промяна, спрямо това, което знаехме досега, е в това, че през първата зима на действие на зоната (от 1 декември 2022 до 1 март 2023) ограничението ще важи за коли от първа екологична група, а не както се очакваше досега – за първа и втора. Първата група е по-голямата от двете и обхваща 881 хил. автомобила. Във втора група попадат 334 хил. автомобила, а трета група е най-голямата въобще в страната – с 952 хил. коли. В четвърта група са най-новите и чисти превозни средства – 366 хил. коли, а в пета група попаднаха само около 5000 електромобила.

Предстои гласуване на наредбата, като в първата зима на съществуването на нискоемисионните зони ще има облекчения за живущи. Тези облекчения обаче ще се получават след подаване на заявление и предоставяне на необходимите документи до Центъра за градска мобилност. Първата зона (т.нар. Малък ринг) е видим на картата по-долу. Според Столична община през него минават 170 хил. коли дневно. Засега не е ясно каква ще е стойността на глобата в случай на преминаване през зоната с по-стара кола. Забраната постепенно ще се разширява, като от 2025 ще обхване и втората еко група, а от 2028 г. – и третата. От 2025 г. ще заработи и по-голяма зона (Голям ринг).

Противниците на мярката не са малко, като едно от основанията им е фиктивният начин за разпределяне на колите по екологични групи – главно по години на производство, а не по реално измерени вредни емисии.

Много практичен и интересен!