Това Maserati ще бъде създадено в 62 екземпляра


25 Jul 2022

Maserati представи Project24 – пистова версия на MC20. Компанията планира пистовото чудовище да бъде произведено в едва 62 екземпляра. Всеки от тях ще се задвижва от преработена версия на 3-литровия V6 Nettuno. Две турбини ще увеличават мощността му от 630 до 750 к.с. Скоростната кутия е заменена с 6-степенна последователно наредена с диференциал с ограничено приплъзване и самоблокиращ се механичен диференциал.

Окачването е съобразено с пистовата употреба, а джантите са заменени от 18-инчови с централно заключване за по-бърза смяна в бокса. Зад тях се крият също състезателни керамични спирачки Brembo.

Промените по каросерията са изцяло насочени към аеродинамиката. Огромният преден спойлер няма нищо общо с този на стандартния MC20. В задната част също има много промени. Освен големият спойлер, ауспуховата система е вдигната по-високо, за да се постави много по-голям дифузьор.

Масата на Project24 е под 1250 кг, което е с близо четвърт тон по-малко от серийния модел. Това се дължи основно на интериора, който е загубил луксозната си аура. На мястото на скъпата кожа и електрическите седалки е поставен ролкейдж, карбоново корито с 6-точков колан, а единствената екстра е пожарогасителят.

Всъщност пистовата кола ще предлага някои опции: втора седалка, камера за задно виждане, система за следене на телеметрията, камера за шофьора, голям състезателен дисплей, както и система за следене на налягането на гумите.

Всеки клиент, закупил модела, ще има достъп до специално организирани събития, на които да премери сили с останалите собственици. Става въпрос за писти от календара на Формула 1 по целия свят.

 

Лукс от Китай!