ELegend EL1 – 816 к.с., AWD и визия на Audi Sport Quattro

  • Галерия от 7 изображения с ELegend EL1 Галерия от 7 изображения с ELegend EL1

26 Jul 2022

Очите ни въждат съвременен вариант на емблематичното Audi Sport Quattro. Но колата от изображениятa тук официално няма нищо общо с Audi. Но всъщност е изцяло вдъхновена от модела Sport Quattro, за което има вероятност компанията, стоящата зад нея, да си има проблеми с адвокатите от Инголщад.

Машината тук е EL1, дело на новосъздадената в Бавария германска компания E-Legend от Маркус Холцингер. Моделът бе представен още преди година, когато научихме, че ELegend EL1 трябва да бъде произведен в серия от 30 екземпляра. Сега има нови снимки и новина за появата на други два модела EL2 и EL3.

ELegend EL1 е оборудван с три електродвигателя, генериращи общо 816 к.с. и задвижващи двете оси. Максималният въртящ момент на задната ос е 1100 Нм, а на предната 500 Нм. От 0-100 км/ч електрическото купе ускорява за 2,8 секунди и може да развие скорост от 300 км/ч. Батерията е 90 kWh с течно охлаждане и стига за каране до 425 км или само за две обиколки на „Нюрбургринг Нордшлайфе“.

Теглото на ELegend EL1 e 1680 кг, разпределено в съотношение 47/53. Монококът е направен от карбонови тръби, а каросерията е с CFRP панели.

Цената на ELegend EL1 е около 1,2 млн. евро с ДДС, като вече има интерес от клиенти, а шефът на марката сподели, че очаква квотата да бъде продадена бързо.

Говорител на ELegend сподели пред TopGear, че марката подготвя други два модела, носещи имената EL2 и EL3. Те също ще са създадени в духа на легендарни спортни автомобили от миналото. Единият се говори, че може да бъде превъплъщение на Lancia Stratos, но от баварската компаният не разкриват такива детайли. Но обявиха, че новите две коли ще бъдат със същата задвижваща система и мощност 816 к.с.

Лукс от Китай!