Забравете за 5-цилиндровия мотор, следващото Audi RS 3 ще е електрическо

  • Галерия с шест снимки на актуалното RS 3 във варианти седан и хеч Галерия с шест снимки на актуалното RS 3 във варианти седан и хеч

28 Jul 2022

Audi, като част от концерна VW Group, се движи с големи крачки към електрификация на цялата си гама. Това ще включва и бързите модели RS. Според последни слухове на британското Autocar RS 3 ще бъде от първите изцяло електрически RS-ки, като ще получи двойно предаване от два електромотора и време за ускорение до 100 км/ч от под четири секунди.

Всъщност RS 3 съвсем няма да е единственото A3 на ток. Компанията вероятно ще превърне хечбека си в изцяло електрически модел без нито един ДВГ в гамата още от следващото поколение, което очакваме през 2026-27 година. Все пак четвъртото поколение дебютира сравнително скоро – през 2020 г., така че имате още няколко години да се сдобиете с компактно Audi с ДВГ. 

 

Любопитно е, че електрификацията на гамата на A3 ще бъде съпроводена със смяна на задвижването от предно към задно. Само по-бързите версии S3 и RS 3 ще имат двойно предаване с по един мотор за всяка ос, като quattro ще се предлага като опция и за някои от другите варианти.

Актуалното RS 3 се задвижва от един от малкото оцелели 5-цилиндрови мотори в индустрията. Мощността му е 400 к.с., комбинирани с 500 Нм. Електрическата версия по всяка вероятност ще бъде по-мощна, но дали ще бъде толкова готина!?

Първородната Godzilla!