Изкупиха всички цистерни в България, руски танкери чакат на опашка пред Бургас

  • Галерия от 4 снимки Галерия от 4 снимки

31 Jul 2022

В България се намира единствената точка в Европейския съюз, в която може да се доставя все още руски петрол по море. Нефтеното пристанище на „Лукойл“ в Росенец е изключено от ембаргото за внос на петролни продукти от Руската федерация. Не е тайна обаче, че голяма част от преработения петрол от руската рафинерия „Нефтохим“ в Бургас отива директно в Украйна.

Колони от около 200 цистерни всеки ден минават Дунава, изминават краткия път през Румъния и разтоварват директно на границата с Украйна. След което поемат обратно към рафинерията в Бургас за следващ курс, който наш източник разкри, че се заплаща по 5000 евро на цистерна, а горивото за пътя е „безплатно“.

Сами може да проверите, че в момента в България няма обяви за продажба на употребявани цистерни. Дори такива за мляко няма. Всичко е изкупено.

„24 часа“ публикува на сайта си обширен материал за това как украински цистерни ударно товарят гориво за войната с Русия от „Нефтохим“. Медията посочва, че рафинерията в Бургас работи на пълен капацитет, а танкери чакат на опашка пред нефтеното пристанище в Росенец.

Посочената колона от 200 цистерни, преминаваща всеки ден границата с Румъния, е се състои от от български, румънски и преобладаващо украински цистерни.

Когато руският суров петрол се обработи в рафинерията в България, готовите бензин и дизел вече се водят европейски. Правителството в оставка разпореди забрана за износ на нефтети продукти на „Нефтохим“ с руски произход. Но забраната ще влезе в сила едва на 5 декември, иначе с цел цените у нас да паднат.

В момента няма недостиг на горива в България, но цената им определено е по-висока. Властта и опозицията взаимно се обвиняват по темата, а в същото време се задава поредна газова криза, тъй като неизвестните за внос на синьо гориво са много, а алтернативите малко.

Първородната Godzilla!