Има ли кой да свали Верстапен и Red Bull от върха през 2022?


15 Aug 2022

В света на моторните спортове има само едно състезание – Формула 1!  Неслучайно дори сайтовете на онлайн казина в България с наличието на спортни прогнози обръщат особено внимание на шампионата, а както виждаме от заглавието, г-н Макс Верстапен в момента е в своя апогей. Това е една особено добра новина, все пак хегемонията на Хамилтън и Mercedes трябваше все някога да приключи. Феновете на Ferrari също са обнадеждени (или поне бяха в началото на сезона), но пилотите на Скудерията трябва да направят истинско чудо, за да стопят точковата разлика до Верстапен.

 

Както знаем, всеки нов сезон идва с нови и нови изисквания от страна на състезателната комисия, следователно при всяка следваща година виждаме и промяна на двигатели, аеродинамика, консумация на гориво и още много други. Това е приятна изненада, но не е единствената. Очевидно е, че инженерите на Mercedes не успяха да изтеглят правилната карта, за да продължат напред, докато останалите големи производители вече имаха добър поглед и експериментите в настоящия сезон проработиха.

 

Верстапен успя да отвори много добра точкова разлика между себе си и втория в класирането – Шарл Льоклер с Ferrari. Печеленето на 8 от 13 състезания през настоящия сезон осигури на Макс най-голямата точкова разлика през лятната пауза, откакто започна турбо ерата, а с това и мечтата на Верстапен за втора титла от най-престижното автомобилно състезание изобщо не е далече. В Унгария станахме свидетели и на едно брилянтно изпълнение, след като Макс стартира от 10-а позиция и успя да пресече финала първи. Това до някаква степен трябва да ни подсказва не само класата на пилота, но и факта, че използва правилния инструмент за състезанието.

 

Докато при пилотите вече има пропаст в класирането, то Red Bull все още трябва да се бори с Ferrari при отборите, защото така или иначе италианците не са чак толкова далече, поне в класирането при конструкторите. От друга страна не трябва да забравяме, че все още има достатъчно състезания – цели 9 на брой за битката при конструкторите.

 

Един поглед към експертите от Формула 1 ни показва, че има достатъчно оптимисти, които очакват от Верстапен да завърши като шампион в настоящия сезон. Това обаче не може да ни изненада, особено след като вече виждаме класното представяне. Хора като Дейвид Тримейн ни показват и плюсовете – Макс кара спокойно, уравновесено, той е необходимият кадър в отбора и знае как да води екипа си към победа. Всичко това е само един от плюсовете.

Скоростта на болида на Red Bull очевидно е водещ фактор за доброто представяне на Макс, но дори RB18 не винаги е на висота, за разлика от актуалния световен шампион. Ето защо не е чудно, че хвалбите по адрес на Верстапен не спират. Мнозина са уверени, че нидерландецът прави най-силния си сезон и е почти съвършен. Твърде вероятно е добрата му форма да му осигури титлата предсрочно. В тази връзка изобщо не е чудно, че Red Bull подписа с него най-дългия договор в историята си досега – до 2028 г.

Това наистина е блестяща година за Верстапен, но няма да се застраховаме с крайни твърдения, редно е да изчакаме поне още 1-2 състезания, преди да заявим, че Макс е вдигнал летвата и вече кара за удоволствие. Шансът е доста висок, но ще видим какво наистина следва. Много често сме ставали свидетели на обрати и то точно при такива точкови разлики. Все пак изглежда, че пилотът на Red Bull няма да разочарова феновете си, следователно ще очакваме същото класическо представяне!

ГЛЕДА ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО!?

 

Най-технологичният Benz?