Има ли кой да свали Верстапен и Red Bull от върха през 2022?


15 Aug 2022

В света на моторните спортове има само едно състезание – Формула 1!  Неслучайно дори сайтовете на онлайн казина в България с наличието на спортни прогнози обръщат особено внимание на шампионата, а както виждаме от заглавието, г-н Макс Верстапен в момента е в своя апогей. Това е една особено добра новина, все пак хегемонията на Хамилтън и Mercedes трябваше все някога да приключи. Феновете на Ferrari също са обнадеждени (или поне бяха в началото на сезона), но пилотите на Скудерията трябва да направят истинско чудо, за да стопят точковата разлика до Верстапен.

 

Както знаем, всеки нов сезон идва с нови и нови изисквания от страна на състезателната комисия, следователно при всяка следваща година виждаме и промяна на двигатели, аеродинамика, консумация на гориво и още много други. Това е приятна изненада, но не е единствената. Очевидно е, че инженерите на Mercedes не успяха да изтеглят правилната карта, за да продължат напред, докато останалите големи производители вече имаха добър поглед и експериментите в настоящия сезон проработиха.

 

Верстапен успя да отвори много добра точкова разлика между себе си и втория в класирането – Шарл Льоклер с Ferrari. Печеленето на 8 от 13 състезания през настоящия сезон осигури на Макс най-голямата точкова разлика през лятната пауза, откакто започна турбо ерата, а с това и мечтата на Верстапен за втора титла от най-престижното автомобилно състезание изобщо не е далече. В Унгария станахме свидетели и на едно брилянтно изпълнение, след като Макс стартира от 10-а позиция и успя да пресече финала първи. Това до някаква степен трябва да ни подсказва не само класата на пилота, но и факта, че използва правилния инструмент за състезанието.

 

Докато при пилотите вече има пропаст в класирането, то Red Bull все още трябва да се бори с Ferrari при отборите, защото така или иначе италианците не са чак толкова далече, поне в класирането при конструкторите. От друга страна не трябва да забравяме, че все още има достатъчно състезания – цели 9 на брой за битката при конструкторите.

 

Един поглед към експертите от Формула 1 ни показва, че има достатъчно оптимисти, които очакват от Верстапен да завърши като шампион в настоящия сезон. Това обаче не може да ни изненада, особено след като вече виждаме класното представяне. Хора като Дейвид Тримейн ни показват и плюсовете – Макс кара спокойно, уравновесено, той е необходимият кадър в отбора и знае как да води екипа си към победа. Всичко това е само един от плюсовете.

Скоростта на болида на Red Bull очевидно е водещ фактор за доброто представяне на Макс, но дори RB18 не винаги е на висота, за разлика от актуалния световен шампион. Ето защо не е чудно, че хвалбите по адрес на Верстапен не спират. Мнозина са уверени, че нидерландецът прави най-силния си сезон и е почти съвършен. Твърде вероятно е добрата му форма да му осигури титлата предсрочно. В тази връзка изобщо не е чудно, че Red Bull подписа с него най-дългия договор в историята си досега – до 2028 г.

Това наистина е блестяща година за Верстапен, но няма да се застраховаме с крайни твърдения, редно е да изчакаме поне още 1-2 състезания, преди да заявим, че Макс е вдигнал летвата и вече кара за удоволствие. Шансът е доста висок, но ще видим какво наистина следва. Много често сме ставали свидетели на обрати и то точно при такива точкови разлики. Все пак изглежда, че пилотът на Red Bull няма да разочарова феновете си, следователно ще очакваме същото класическо представяне!

ГЛЕДА ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО!?

 

Първородната Godzilla!