Как изглежда новоремонтирана улица в бомбардирания Киев

  • Галерия от 14 снимки на ремонтираната улица Галерия от 14 снимки на ремонтираната улица

17 Aug 2022

Публикация със снимки от ремонта на ул. "Иван Франко" в Киев, в официалния сайт на столицата на Украйна, стана хит сред българските потребители на социалните мрежи. Причината са натрапващите се сравнения с качеството на изпълнението на настилките, преходите и велоалеите, на маркировките и като цяло на градоустройствените решения в София и Киев, където има бомбардировки и война от почти 6 месеца.

След ремонта улицата в центъра на Киев е станала по-удобна и безопасна за пешеходците – обновени са тротоарите по цялата й дължина. Общата площ на обновените пешеходни пътеки е 5800 кв.м. м, което е почти два пъти повече от площта на пътното платно. На пешеходните пътеки са монтирани антиджобове, които разширяват тротоара, а за да не паркират шофьорите на тротоарите, са поставени около 500 антипаркинг колчета.

Изградена е рампа за хора с увреждания и родители с детски колички на кръстовището на улиците Иван Франко и Вячеслав Липински. На тротоарите са поставени тактилни плочки и тактилни водачи за хора със зрителни увреждания. И при маркировката на пешеходните прелези са използвани ярки ориентировъчни ленти.

Освен това улицата е станала „приятелска“ за велосипедистите с двупосочна велосипедна алея. За удобство на велосипедистите на улицата са монтирани 11 велопаркинга.

Заслужава да се отбележи, че по време на първите етапи от ремонта са изградени 200 м нова отоплителна мрежа, 200 м нов канализационен колектор, реконструирана е дъждовна канализация и са монтирани 21 осветителни стълба с енергоспестяващи LED лампи.

 

Материал на OFFNews.bg

 

Лукс от Китай!