Строителството на завода на Next.e.GO в Ловеч започна


18 Aug 2022

Строителството на първия завод за електромобили у нас е започнало, твърди “Дневник”, като се позовава на изпълнителния директор на Next.e.GO България арх. Любомир Станиславов, цитиран от БТА. В бившия завод “Балкан” в Ловеч от края на следващата година трябва да се произвеждат малките германски електромобили e.GO Life, включително във варианти Cross и Sport.

С началото на строителството през август тази година се очаква първите електромобили да излязат от модерното съоръжение до края на 2023 г., а серийното производство да започне през 2024 г.

“Това е модерен завод, нов начин за производството на електрически автомобили и по подобие на компания като Tesla повечето различни части на този завод са направени в едно общо тяло, обща сграда. Тя е с доста внушителни за България размери: над 320 м дълга в едната посока, а в другата около 240 м", уточнява арх. Любомир Станиславов.

Очаква се алуминиевата структура на колите Life да се произвежда в самия завод, докато други компоненти да идват от български и чужди доставчици, включително батериите и седалките. В завода в Ловеч вероятно ще работят около 1000 души.

 

 

Лукс от Китай!