Skoda разработва електрическия наследник на Fabia

  • Галерия с актуалното четвърто поколение на Fabia Галерия с актуалното четвърто поколение на Fabia

02 Sep 2022

Шефът на Skoda Клаус Целмер е заявил пред Autocar, че чехите вече разработват изцяло електрически наследник на Fabia. Компактният хечбек е един от най-продаваните модели в Европа, като в голяма степен за това допринася цената. Точно цената е най-големият препъни камък пред електрическата Fabia, признава Целмер. Ето защо моделът се бави до момент, в който технологиите за електромобилите ще поевтинеят достатъчно.

 

По всяка вероятност Fabia ще е един от последните модели на концерна VW Group, който ще използва електрическата платформа MEB. Постепенно гигантът ще премести всичките си марки към новата платформа SSP. SSP се очаква през 2026 г., като ще замени всички платформи с двигатели с вътрешно горене, ще бъде мащабируема за различни по размер модели, и ще бъде по-евтина за производство. Петото поколение Fabia вероятно ще се появи около този момент или дори малко по-късно – през 2027-28 г., като Skoda търси начини да постигне начална цена около 23 хил. евро.

Очаква се следващата Fabia да получи дизайн като на концептуалния Vision 7S и може би дори да се превърне в малък кросоувър.

 

Първородната Godzilla!