700 км с едноколесен велосипед: 55-годишният Павел Андонов по маршрута на „Дунав Ултра“


05 Sep 2022

Дунав Ултра е най-дългият туристически веломаршрут в България. С обща дължина от 740 км, той преминава в близост северната граница на страната, свързвайки най-северозападното и най-североизточното населени места – селата Куделин и Дуранкулак. В участъка Брегово-Силистра траекторията на Дунав Ултра припокрива трансконтиненталния маршрут Евровело 6.

Това е описанието в официалния сайт на събитието, ясно написано и даващо базова представа за приключението. Основателят на приключението Борис Бегъмов пък казва следното: „Пътуването по маршрута Дунав Ултра е както предизвикателство и приключение, така и философско завръщане, дълбоко в корените на нашата собствена същност.“

Наистина чудесна инициатива, която тази година бе допълнително оцветена от 55-годишния Павел Андонов от Пловдив. Той преодоля над 700 км за седем дни, с юнисайкъл. Последното е велосипед, но само с една гума, 36-инчова, като колелото на Павел няма спирачки – всичко идва от краката, потегляне, спиране, всичко.

Може да гледате краткото и интервю с Павел тук горе. На въпроса „Кога си повярва, че можеш да го направиш?“, той отговаря така: „До последно имах съмнения, карах ден за ден. Не исках да си вярвам много, защото тогава Господ ми удря плесници“.

Павел се качва за пръв път на едноколесен велосипед през 2012 и оттогава е отявлен почитател на този тип превозно средство. Първата му среща с юнисайкъл е в Градската градина в Пловдив, а негов вдъхновител е Яшо от София.

„Надявам се да вдъхновя, аз и други хора, да сбъднат мечтите си.“ Силен завършек на разговора. Респект към Павел Андонов, страхотно постижение, което е вдъхновяващо и показателно за силата на волята и човешките способности.

Първородната Godzilla!