“Дунав Ултра” започва на 27-28 август

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

26 Jul 2022

Най-дългото непрофесионално вело състезание у нас започва след месец на 27-28 август 2022 г. “Дунав Ултра”, който всъщност е състезание без класиране, ще включва над 150 участници. Записването още е отворено, като за целта всеки желаещ може да си купи комплект (49 лв.), с който получава специален код за регистрация в приложението “Дунав Ултра” и различни отстъпки по маршрута. Всъщност маршрутът е отворен през цялата година, а закупена сега карта дава възможност да изминете трасето на колкото етапа ви е удобно от днес до 1 декември 2022. 

Дължината е 740 км, като преминаването през 119 населени места дава възможност за разнообразни маршрути, в които има единствено 16 задължителни точки – Куделин, Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Ескус, Никопол, Белене, Свищов, Две могили, Русе, Тутракан, Силистра, Добрич, Генерал Тошево, Дуранкулак.

“Състезанието” има съвсем несъстезателен характер, което значи, че имате няколко месеца да минете през целия маршрут. Целта е популяризиране на обектите по велотрасето, а не спринтово въртене на педали. Категориите за участие са соло или в екип (от двама или четирима колоездачи).

Маршрутът е изцяло по асфалтови пътища, така че е подходящ и за колоездачи с малък опит. В преобладаващата си част трасето следва пътища с ненатоварено движение, но не си представяйте гладки велоалеи и отцепени участъци, все пак една от целите на маршрута е популяризация на някои позабравени кътчета на страната… През 2022 г. “Дунав Ултра” се провежда за девети път.

Най-подготвените участници успяват да изминат разстоянието за под 48 часа, докато по-авантюристично настроените спират в много от селцата по пътя и навсякъде имат възможност да се възползват от една от най-приятните придобивки на велоприключението – бирата “Дунав Ултра”...

Много практичен и интересен!