АПИ възстановява отрязани колчета в Кресненското дефиле


15 Sep 2022

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) съобщи, че 11 от поставените през юли тази година колчета на пътя през Кресненското дефиле вече са отрязани. Това става само часове, след като в социалните мрежи се появи видео на шофьор на кола на НСО, който притиска останалите участници в движението и шофира агресивно с включена звукова и светлинна сигнализация. От НСО първоначално отрекоха да става въпрос за тяхна кола, но след това признаха. По закон НСО може да използва специален режим на движение, но само при необходимост и то ако не застрашава безопасността на пътя.

 

Само преди няколко седмици от АПИ похвалиха организацията с новите колчета, която вероятно вече е спасила не един човешки живот. За последните пет години в Кресненското дефиле са станали 246 тежки катастрофи, но от поставянето на колчетата досега няма нито една. Очаква се след възстановяването на повредените колчета по участъка да бъдат сложени и камери. През Кресненското дефиле дневно минават около 11 хил. превозни средства.

Засега официално решение за трасето на магистрала “Струма” през Кресна няма. Вариантите, обсъждани през годините, са четири: двупосочно през дефилето (което е опасно за екосистемата по поречието на река Струма), тунел през дефилето (което е изключително сложно и скъпо), прокарване само на едната посока на движение през дефилето (най-вероятният вариант) или извеждането на магистралата изцяло по обходен маршрут (което би решило екологичните проблеми, но ще е по-скъпо и времеемко).

 

Първородната Godzilla!