Ново забавяне за магистралите “Европа” и “Струма”


27 Sep 2022

Едва ли ще ви изненадаме, като съобщим, че две от очакваните до края на годината отсечки от нови магистрали у нас ще се забавят. 

Магистрала “Европа”

Дългоочакваното откриване на втория участък от магистрала “Европа” още веднъж ще бъде отложено. Служебното правителство се надяваше да открие участъка от Драгоман до ГКПП “Калотина” (15 км) до края на септември 2022 г. Сега АПИ съобщава, че дори движението да бъде пуснато, реално участъкът ще бъде завършен не по-рано от края на годината. И ако това забавяне обещава само неудобство, то последният участък на магистралата (от Сливница до София) дори не е започнат, а това крие сериозна опасност от загуба на евросредствата. За да получим финансиране по оперативна програма “Транспорт” цялата магистрала трябва да е готова до 31 декември 2023 г. Засега в експлоатация е само средният от трите участъка – от Сливница до Драгоман.

Магистрала “Струма”

Забавяне има и при магистрала “Струма”. Участъкът, включващ най-дългия автомобилен тунел у нас – “Железница” с дължина 2 км – няма да бъде открит през ноември 2022 г., както бе обявено по-рано. Причината обаче не е в самия тунел, който е готов, а в пътя до него, който е в район със свлачища.

Магистрала “Хемус”

Добри новини все пак има и колкото и невероятно да звучи, те са свързани със започнатата преди 38 години магистрала “Хемус”. Участъкът от Белокопитово до Буховци (16 км) ще бъде открит през октомври 2022.

 

Първородната Godzilla!