Тази седмица подписват договорите за магистралата Русе - Велико Търново


05 Oct 2022

Служебният регионален министър Иван Шишков разкрива в интервю за Mediapool, че до края на седмицата (7 октомври 2022) ще бъдат подписани договорите за първите два от общо трите лота на магистралата Русе - Велико Търново. Това са участъците от Русе до Бяла и обходът на Бяла. В момента се прави инженерният проект, като паралелно се отчуждават имотите – това трябва да отнеме три месеца. За последния лот – от Бяла до Велико Търново – предстои АПИ да пусне обществена поръчка. Строителството на тази магистрала се финансира от програма “Транспортна свързаност”, която вече е одобрена от Европейската комисия, като съоръжението трябва да е готово до 2030 г.

Магистрала “Хемус”

Същевременно прословутите ремонти на “Хемус” нямат край. Очаква се до началото на декември да бъде готов тунел “Витиня” и виадуктът преди него. Когато това е факт, камионите ще бъдат върнати по магистралата, вместо да обикалят по стария път.

Магистрала “Струма”

В момента Министерството на околната среда и водите избира най-удачния вариант за преминаване през Кресненското дефиле. Министър Шишков твърди, че финалното трасе на магистралата ще бъде това, което избере Министерството на околната среда. 

 

Лукс от Китай!