И Nissan продава завода си в Русия


11 Oct 2022

Nissan официално продава завода си в Русия, след като от март досега производството там беше замразено. Подобно на ситуацията с Renault, заводът на Nissan ще бъде купен от Държавният научен институт на Русия – научна организация, занимаваща се с развитието на автомобилостроенето в страната, известна като “НАМИ”. Nissan се разделя не само със завода и развойния център в Санкт Петербург, но също с маркетинговия си отдел в Москва. Във втория по население град в Русия Nissan произвеждаше X-Trail, Qashqai и Murano от 2009 г. Преди кризата, настъпила заради коронавируса, заводът достигна малко над 50 хил. коли годишно производство.

Подобно на сделката с Renault, в договора е записано, че Nissan ще има шест години, за да си върне собствеността, в случай че войната свърши и японският производител реши да се върне на руския пазар.

Преди малко повече от месец Mercedes също се раздели със съвсем новия си завод край Москва. В края на септември се появи информация, че Toyota вероятно също търси купувач за завода си в Русия. 

 

Първородната Godzilla!