Dongfeng дебютира у нас с четири модела


07 Nov 2022

„Институт Конфуций“, разположен в центъра на София, бе домакин на тазгодишното издание на “Дни на китайската култура и технологии”. В рамките на два последователни дни (5 и 6 ноември 2022) посетители имаха възможността да се потопят в света на азиатската култура и да станат свидетели на бурното технологично развитие на китайското автомобилостроене. На терен бяха представени традиционни китайски практики и ритуали, сред които демонстрация на чаена церемония, практика по калиграфия, демонстрация на китайското бойно изкуство “тай чи” и много други. За всички любители на автомобилите бяха изложени най-новите модели на китайските производители Dongfeng и Haval. За всеки желаещ да направи пробно шофиране на гамата превозни средства бе обособената и зона с тестови автомобили. Представена бе за пръв път и марката Arrow Bike, която предлага електрически велосипеди. 

Представените модели пред българската и китайска публика, които също можеха да бъдат изпробвани, демонстрираха възможностите за алтернативно придвижване в градска среда. За настроението на гостите се погрижи екипът на Moutai, който осъществи дегустацията на традиционната китайска напитка от категория байдзиу, но също така забърка и от своите авторски коктейли с уасаби.

Dongfeng Motor е един от четирите най-големите автомобилни производители в Китай. Компанията има продадени 3,5 милиона автомобили през 2021 г., което я поставя в топ 10 по продажби на автомобилните производители на глобално ниво. Като водещ производител в Китай, компанията има съвместно производство с добре познатите ни доказани марки: групита Renault-Nissan, Stellantis, Honda, Kia и Volvo Trucks, осигурявайки техните нужди за източните пазари, а отскоро и за по-изтънчения европейски такъв. В превод от китайски Dongfeng значи „Източен вятър” – същият, който на изток води със себе си пролетта и носи чувство за топлина, надежда и радост. Логото на компанията символизира две лястовички, които се издигат игриво из порива на топлия източен вятър, обикаляйки земното кълбо. Самото лого носи амбицията на марката да се превърне във водеща и известна световна величина. 

Dongfeng Motor Group прави големи инвестиции в проучване и развитие, като поддържа едни от най големите развойни центрове в Китай. Притежава повече от 10 000 патента, както и има развойни центрове в Германия и Норвегия, фокусирани върху развитие на еко технологии – например автомобили, задвижвани чрез електричество или водород. 

Със своите над 42 милиона автомобила по пътищата по света, Dongfeng се е доказал като надежден, качествен и иновативен производител от висок клас. Гамата наброява над 40 модела различни автомобили от всякакъв тип и клас, от конвенционални двигатели с вътрешно горене, през ориентирани към бъдещето електрически автомобили до лекотоварни и тежкотоварни автомобили, бусове за обществен транспорт, както и такива със специално предназначение. 

Dongfeng в България: „Чайна Mотор Kъмпани“ АД е компанията вносител на Dongfeng, с ексклузивни права за територията на страната и амбицията да представлява марката и на други пазари в Централна и Източна Европа. Анализирайки и планирайки трудностите в автомобилостроенето, породени от COVID-19, както и преминаването от двигатели с вътрешно горене към автомобили, задвижвани от зелена енергия, компанията е потърсила надежден и иновативен партньор, чрез който да осигури добра възможност и алтернатива за българските потребители. След година и половина преговори, вносителят споделя своята гордост да представи марката Dongfeng по време на Дни на китайската култура и технологии, като е сигурен, че тепърва ще има много поводи за срещи и комуникация. 

Към момента за регионалния пазар марката стартира с четири модела, като поддържа общо над 100 автомобила на склад: 

- Практичният, надежден и достъпен 7-местен SUV Glory 580. Автомобил, който предлага широко вътрешно пространство за цялото семейство, турбо двигател 1,5 л. със 148 конски сили, автоматична скоростна кутия и всички необходими екстри за комфортно пътуване. Поради капацитета си от 7 места, автомобилът е и с възможност за данъчен кредит, което го прави алтернатива за служебен автомобил на много други марки. 

- Красивият, надежден и високо оборудван IX5 е автомобил за хората, които търсят по-висок комфорт през времето, което прекарват в автомобила, а стилът и красотата са част от живота им. Отново оборудван с 1,5 л. бензинов агрегат, със 135 к.с., автоматична скоростна кутия и мулти-линк окачване, което осигурява безупречен контрол на пътя.

- Лекотоварният K01H Ban-itza, насочен към бизнеса, е чудесна алтернатива на така наречените баничарки. Предлага товароносимост от близo 1 тон и 3,7 куб. м обем на товарното отделение. Предлага се с бензинов двигател с обем от 1,2 литра и 85 к.с. и механична скоростна кутия. 

- Е3 – иновативният, достъпен, еко френдли, електрически автомобил от марката, който се предлага с електрически двигател, осигуряващ 300 Нм максимален въртящ момент, реален пробег от над 300 км, с капацитет на батерията от над 53 кВ. Автомобилът предлага голямо за сегмента вътрешно пространство и идва фабрично с високо оборудване и различни екстри, които да допринесат за по-голям комфорт на потребителя. Тези качества го превръщат в перфектна възможност за клиентите на електрически автомобили. 

Слоганът на Dongfeng е “Управлявай мечтата си”. „Чайна Мотор Къмпани“ АД вярва, че с развитието на бранда и очакваното разширяване на продуктовата гама през следващите години, ще успее да даде тази възможност на много български потребители. През 2023 година вносителят планира да представи премиум марката за електрически автомобили на Dongfeng – Voyah.

 

Първородната Godzilla!