Строителството на разклонението на линия 3 на метрото в София започва в началото на 2023 г.


07 Nov 2022

Разширението на метрото през кварталите „Слатина“ и „Гео Милев“ вече е защитено с влязло в сила изменение на Общия устройствен план на София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

 

Източното разклонение на най-новата трета линия (зелената) започва от Военната академия „Г. С. Раковски“, минава през кв. „Гео Милев“ и „Слатина“, през зала  „Арена София“ (за която се търси ново име, след като Армеец вече не е основен спонсор) и стига до бул. „Цариградско шосе“. Предвиждат се шест станции, като все още няма финално одобрение къде ще са те, но със сигурност най-голямата зала в страната най-накрая ще се сдобие с метростанция, която да облекчи трафика в района по време на спортни и музикални събития.

Самото строителството ще започне през първата половина на следващата година и трябва да приключи през 2026 г. В момента пък се строят последните три станции от основното направление на същата трета линия на метрото – при кварталите “Хаджи Димитър” и “Левски”. Те трябва да са готови година по-рано – през 2025 г.

 

Лукс от Китай!