Пробегът на Tesla Model 3 с багажник на покрива е с 16% по-голям, ако той е монтиран наобратно

  • Това е с багажника Calix Aero Loader. Това е с багажника Calix Aero Loader.
  • А това е колата на г-н Фритсон и обратно монтирания багажник, довел до създаването на белия от първата снимка. А това е колата на г-н Фритсон и обратно монтирания багажник, довел до създаването на белия от първата снимка.

12 Nov 2022

Това е установил Петер Фритсон, собственик на Tesla Model 3 и член на Tesla Club Швеция. По наблюдения на г-н Фритсон напречните греди за багажника намаляват пробега с 3,6%, а с монтирана на тях кутия, по инструкции на производителя, обсегът бива ощетен със значителните 16%. Находчивият швед обаче решил да обърне кутията с по-обемистата част по посоката на движение (червената Tesla долу), при което установил, че колата му харчи също толкова ток колкото и без багажника отгоре. Интересно.

Реших да потърся оригиналната публикация в страницата на Tesla Club Швеция, където попаднах на по-нова, също много любопитна. Тя е за шведската марка Carlix, която е разработила багажник специално за електрически автомобили. Производителят казва, че техният Calix Aero Loader намалява пробега с едва 4% в сравнение с техния стандартен модел Carlix H22.

И както може да видите от снимките на техния продукт (бялата Tesla тук горе), дизайнът и монтажът му са съобразени с това, което е установил г-н Фритсон – „дебелата“ част на кутията сочи наред.

Много практичен и интересен!