Електрическото Porsche Macan идва с 600 к.с. и 1000 Нм


14 Nov 2022

Преди няколко седмици Porsche официално призна, че ще забави новия Macan до 2024 г. Второто електрическо Porsche е във финален етап от разработката си, но софтуерни проблеми забавят пускането му на пазара. 

Все пак компанията реши да компенсира забавянето, като разкрие повече подробности за Macan Electric, както изглежда ще се казва моделът. Второто поколение Macan няма да има нито една версия с ДВГ. Новата електрическа платформа, разработена съвместно с Audi, се казва Premium Platform Electric. Тя ще предлага варианти с един и два електромотора, съответно със задно или двойно предаване. Най-мощният вариант на Macan ще идва с 600 к.с. и 1000 Нм. За сравнение най-мощният бензинов Macan от първото поколение е версията GTS (до миналата година Turbo) с 440 к.с. и 550 Нм.

Масата ще бъде разпределена в съотношение 48:52 в полза на задния мост. Енергията ще идва от голяма батерия с използваем капацитет от 96-98 кВтч, по-голяма от тази на Taycan (93,4 кВтч). Благодарение на 800-волтовата архитектура тя ще позволява зареждане от зарядни с мощност до 270 кВт, т.е. от 5 до 80% за 25 минути. Пробегът с едно зареждане също ще е по-голям от този на Taycan, вероятно около 500 км.

 

Иначе електрическият Macan ще предлага всичко, което сме свикнали да виждаме в бензиновите Porsche-та, включително електронно блокиращ се диференциал, завиващи задни колела (до 5 градуса) и лъскави 22-инчови джанти.

Първородната Godzilla!