Toyota представи петото поколение Prius: вече само като плъгин хибрид

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

16 Nov 2022

Пред вас е петото поколение Toyota Prius – точно 25 години след премиерата на оригинала, който е малко познат в Европа. На нашия континент досега са се продавали три Prius-а, като новият е четвърти. Така или иначе Toyota е работила здраво, за да направи легендарния си модел приложим в свят, в който електромобилите все по-често заменят хибридите. Неслучайно на пазарите в Европа ще се предлага само версия с кабел за зареждане.

 

Монолитното излъчване на външния дизайн ни допада доста повече от това на предшественика. Ясно е, че то е подчинено на аеродинамиката, но освен това и изглежда яко. Междуосието е по-голямо, центърът на тежестта е свален, а 19-инчовите джанти са стандартни. 

Новият Prius използва второто поколение на платформата TNGA. Задвижването съчетава 2-литров 4-цилиндров мотор Dynamic Force с електромотор и 13,6-киловатчасова литиево-йонна батерия за мощност от 223 к.с. Пробегът изцяло на ток е увеличен с 50%, без Toyota да каже точно колко е той, но вероятно говорим за над 75 км. 

Освен със зареждане от контакта и двигателя, батерията се пълни и от опционални соларни панели в тавана. Според Toyota този елемент в идеални условия ще е достатъчен да добави 1250 км на година, което звучи супер. В същия дух е възможността да използвате своя Prius за източник на енергия – за зареждане на различни уреди – система, която беше демонстрирана при премиерата в Япония.

Интериорът е съвсем различен от този на предишното поколение. Големият портретен екран е заменен от 12,3-инчов хоризонтален, а показанията в центъра на таблото най-накрая са сменени с такива, удобни за шофьора, където им е мястото – зад волана.

 

Много практичен и интересен!