МВР пусна поръчка за 20 нови камери за скорост


17 Nov 2022

Министерството на вътрешните работи обяви обществена поръчка за 20 нови камери за скорост. Те са комбинирани стационарни и преносими, като всяка ще струва по 100 хил. лв. без ДДС. Срокът за подаване на оферти е 9 декември, като първите камери вероятно ще са по пътищата още в началото на следващата година.

Изискванията са камерите да обхващат три пътни ленти, да снимат и разпознават номера, като “хващат” нарушители със скорости от 30 до 300 км/ч. Освен това трябва да могат да снимат по всяко време на денонощието.

Посочената цена от 100 хил. лв. включва доставка, инсталация, настройване, конфигуриране, тестване и пускане в действие на цялото оборудване и софтуер. А също интегриране с автоматизираните информационни системи на МВР и предаване на данните за създаване на електронен фиш. В цената влиза също обучение на полицаите и техническа поддръжка.

Всяка от камерите трябва да има памет за минимум 40 хил. нарушения, както и да може да работи до осем часа при липса на външно захранване. Свалянето и триенето на записите да става единствено след автоматично прехвърляне на данните.

Припомняме, че Пътна полиция официално разполага с около 200 камери за скорост. 22 са стационарните (три от тях в София), 32 са преносими камери с триноги, а близо 150 камери са в патрулки.

 

Много практичен и интересен!