Половин милион фиша си стоят невръчени


17 Nov 2022

Пътна полиция не е връчила близо 600 хил. актове и фишове, съобщава сайтът Lex.bg. Това са 527 хил. фишове и 52 хил. наказателни постановления за различни нарушения на пътя. Сайтът е получил данните от МВР чрез адвокат Стефан Малинов, който ги е изискал по Закона за достъп до обществена информация, съобщава Mediapool.

През последните две години проблемът с връчването се е задълбочил, като служебният министър на вътрешните работи твърди, че се работи по оптимизирането на връчването на фишове и актове. Подобно оптимизиране обаче минава през нов Закон за движение по пътищата.

През 2019 г. невръчените фишове са били около 10% от издадените – 159 хил. от 1,48 млн. издадени. През 2021 г. нещата се влошават драстично – всеки трети фиш не е връчен – 362 хил. от 1,15 млн. издадени, а за 2022 г. невръчените вече са споменатите 527 хил., без да е ясно колко са издадените към момента.

"Налице е експоненциално увеличение на невръчените постановления и фишове. Това е хроничен проблем в МВР от десетки години. Ние от години говорим за специална, извънредна, ако щете, процедура за връчване по ЗДвП. Проблемът не е толкова в това, че държавата не си е взела глобите, а че към хиляди шофьори се отправя послание, че няма държава – хващаме ви, но продължавайте да си правите същото. Това е една от причините за агресивното и арогантно поведение на пътя", коментира данните за Lex.bg председателят на Управителния съвет на Института за пътна безопасност и дългогодишен шеф на КАТ Богдан Милчев, цитиран от “Сега”.

 

Лукс от Китай!