Subaru, Kia и Mustang са първите коли със зелени номера в България

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

17 Nov 2022

Електрическите автомобили в страната вече ще използват различни регистрационни табели от останалите. Т.нар. “зелени номера” всъщност са стандартните бели табели, но с тъмно зелени букви и цифри. Вместо първите букви на някоя от 28-те области на страната, електрическите автомобили ще получават първи букви ЕА, независимо къде в България се регистрират.

Първите три електромобила с новите табели са три чисто нови коли, за която зелените табели ще бъдат първа регистрация. Номер ЕА 0001 АА взе Subaru Solterra, ЕА 0002 АА беше закачена на Kia Niro, а ЕА 0003 АА – на Ford Mustang Mach-E.

Цените на новите табели са същите като на стандартните. Засега не е задължително собствениците на електромобили със стандартни табели да ги сменят с новите. Очаква се на даден етап колите с новите номера да получават някои отстъпки автоматично – както за паркиране на общински и държавни паркинги, така и в търговски центрове, които сравнително лесно могат да настроят камерите при входовете и изходите си да не таксуват електромобилите, когато използват табели с еднакви букви.

 

Снимки: “Дневник

 

Първородната Godzilla!