Планът за първия участък от “Зеления ринг” е готов, строителството започва през пролетта?


21 Nov 2022

Първият участък от бъдещия “Зелен ринг” на София вече е с готов проект, твърди главният архитект на столицата Здравко Здравков, цитиран от БНТ. Гигантската велоалея около целия град ще бъде с дължина 30 км. Строителството ще започне през пролетта от малък 2,5-километров участък между гара “Пионер” в Борисовата градина и Висшето транспортно училище в квартал Слатина. 

 

Проектът включва обща визия за целия маршрут от 30 км, с пейки, места за сядане, пешеходни връзки, тунели и надлези за колела, градско обзавеждане, обяснява Здравков. Началото на изграждането се бави заради съдебно дело във връзка с незаконен път на общинска земя, твърди сайтът Stolica.bg. Общо 82% от целия маршрут на обиколната алея е държавна или общинска собственост. Останалите 18% ще трябва да бъдат изкупени от общината.

Когато е готов, новият”Зелен ринг” ще бъде най-дългата велоалея в столицата. По данни на “Велоеволюция” в столицата в момента има едва 60 км велоалеи. Проектът за обиколната пешеходна и вело алея е създаден преди три години, но оттогава изпълнението му все се забавя. Според някои критици и сега той се използва за предизборна кампания, а след кметските изборите отново ще бъде забравен. Надяваме се това да не е вярно!

 

Първородната Godzilla!