Единственото матово черно Ferrari Enzo се продава

  • Галерия с 25 снимки. Галерия с 25 снимки.

27 Nov 2022

„Неповторима възможност да придобиете това, което може да бъде най-значимата хиперкола на Ferrari, за чието съществуване знаеха малцина“. Така започва описанието на това уникално Ferrari Enzo, в сайта на RM Sotheby’s, като под „уникално“ разбирайте, че наистина няма друго такова.

Това е единственото Enzo (400 произведени) изпълнено от фабриката в черен мат ‘Nero Opaco’, поръчано за член на кралското семейство на Бруней. Салонът също е в черно, както и стелките – ‘triple black’, казват RM Sotheby’s. И макар да съществуват доста по-вълнуващи цветови комбинации, тази вероятно ще се окаже една от най-скъпите за модела.

Колата напуска работилницата в Маранело на 15 октомври 2004 г. Няколко години се подвизава в Лондон, преди да бъде транспортирана в Азиатско-тихоокеанския регион. После се връща отново в Европа, а километражът е „нов“ – едва 5730 км в момента на каталогизиране.

На Стария континент собственикът решава да освежи униката при Carrozzeria Zanasi. Сменени са типичните за Ferrari от този период „лепкави“ бутони, фаровете и стоповете, прозрачния капак на двигателя, като също така колата е и изцяло пребоядисана в оригиналното ‘Nero Opaco’.

Цената на реставрацията е 110 000 евро, които са много малка част от стойността на автомобила. Колко е последната? RM Sotheby’s не са публикували прогнозен диапазон, но със сигурност ще смени собственика си за повече от 5 млн. евро.

Януари писах друго уникално Enzo, единственото бяло в ‘Bianco Avus’, което така и не се разбра за колко бе продадено. Кликнете на него или на оранжевия текст за статията, както и на снимката най-долу. Тя ще ви отведе до „офертата“ за чисто нов мотор за Enzo, който ще се продаде на 10.12.2022. Там очакваната сума е между 200 и 300 хил. долара.

Първородната Godzilla!