В тази фабрика правят само бели Toyot-и (Галерия)

  • Галерия от 8 снимки от Toyota Gibraltar Stockholdings Галерия от 8 снимки от Toyota Gibraltar Stockholdings

28 Nov 2022

Екипът на Top Gear получи достъп до вътрешността на една много интересна фабрика на Toyota. Тя се намира далеч от Япония и е позиционирана в Гибралтар, който официално се води британски град, заобиколен от Испания и Средиземно море. Всеки месец от тук излизат 650 автомобила, като всички са в бял цвят и със специално предназначение.

Фабриката носи името Toyota Gibraltar Stockholdings (TGS) и произвежда коли, отдавна забранени за продажба в Европа. Изпълнителният директор на TGS Джонатан Гурлей споделя пред Top Gear: „Всъщност не мислим за тях като за автомобили. Ние просто даваме на нашите клиенти инструмент, който върши работа, независимо дали това е хранене на деца или доставка на лекарства. Ако погледнете 25 години назад, на този пазар имаше няколко играчи. Имаше Land Rover, имаше Nissan и Mitsubishi, но постепенно те се фокусираха върху създаването на това, което бих нарекъл превозни средства от „първия свят“ за Европа и Северна Америка. Но Toyota все още произвежда 4,2-литров нетурбо дизел. Не можете да регистрирате нов в Европа заради емисиите му, но всеки механик може да го поправи на полето, защото няма електроника около него. Нямате нужда от диагностични инструменти, просто трябва да знаете как работи даден двигател.“

От тази фабрика вече над 30 години ООН, както и неправителствени и международни организации, купуват автомобили като Land Cruiser Серия 70 и ги използват в различни и в повечето случаи сурови условия.

Във фабриката на Toyota в Гибралтар пристигат полуготови автомобили от модели като Land Cruiser, Hilux или Hiace. На склад се държат 1000 коли, като месечно 650 от тях получават нужната модификация според заявката на клиента. От мобилна библиотека, през затворнически ван, работеща лаборатория, та до напълно фукнционална линейка. Всичко се прави тук, в TGS.

В началото на войната в Украйна първите коли, които пристигат в страната са именно линейки Toyota, подготвени в Гибралтар. Линейките са Land Cruiser Серия 70, заради по-високата проходимост от тази на Hiace. „Във военните зони пътищата и мостовете са първите неща, които изчезват, така че придвижването става все по-трудно. Имате нужда от нещо, което може да се справи с терена. Три месеца след началото на конфликта ние вече изпратихме 300 превозни средства там“, допълва директора на TGS.

Логистиката на фабриката е впечатляваща. Във всеки момент се проследява транспортирането на около 800 автомобила, пътуващи с кораби за 85 държави. Колите са много различни, като освен споменатите по-горе модификации в Гибралтар се прави Hilux против бракониерство за Танзания, ван за помощ в зона на бедствие, пикап за разчистване на мини в Близкия изток и много други.

Може да звучи странно, но Toyota отказва да прави бронирани автомобили в Гибралтар. Причината е, че те могат да се използват за военни цели, а идеята на колите, създадени в TGS, е да бъдат миротворчески.

„Какво представлява една бяла Toyota, когато влезе във вашия град“, пише Оли Брак от Top Gear. “Виждаме само кола, но в други части на света пристигането на бяла Toyota сигнализира за надежда, спасение, медицина, комуникация, образование, помощ, храна, облекчение. Сигнализира за помощ. Бяла Toyota – код на боя 058 – е знак, че нещата ще се оправят. И ако това не е достойна роля за една кола, не знам кое е.”

Първородната Godzilla!