Ако не ви се чака за Tesla Semi, Volvo има 47-тонен електрически влекач тук и сега


05 Dec 2022

Макар влекачът Semi на Tesla да е голямата електрическа новина в тежкотоварния сегмент този месец, това съвсем не е единственият електрически гигант на пазара. Volvo любезно напомня с прясно прес съобщение, че има модел в сегмента, който се произвежда още от септември тази година.

Шведският играч обаче има доста по-малка батерия (все пак внушителните 540 кВтч) и съответно минава по-малък пробег с едно зареждане. В скорошен тест, наречен Miles Challenge, и провел се в реални пътни условия в Германия, FH Electric е минал 606 км за един работен ден и с едно спиране за зареждане. Камионът се е движел с 85 км/ч средна скорост, заредил е веднъж по средата на маршрута и на финала е имал още 35% батерия за приблизително 130 км. 

 

Супер любопитно е, че средният разход е бил 107 кВтч/100 км – почти същият като при прословутия тест на Semi, когато мина 800 км без презареждане – 106 кВтч/100 км.

Тестът, проведен от Volvo Trucks Германия с Volvo FH Electric, е бил потвърден от двама независими експерти от Dekra

Друга интересна подробност е, че за тези 600 км Volvo FH Electric е възстановил 119 кВч чрез рекуперация, което представлява 18% от консумацията на енергия по трасето. 

 

Първородната Godzilla!