Mercedes представи новата електрическа баничарка EQT

  • EQT ще бъде най-достъпният електрически Mercedes EQT ще бъде най-достъпният електрически Mercedes
  • Концептуалният модел изглеждаше доста по-футуристично Концептуалният модел изглеждаше доста по-футуристично

06 Dec 2022

Mercedes-Benz представи серийната версия на EQT. Електромобилът е безкрайно далече от дизайна на концептуалния модел (вижте го в галерията). Технически също не респектира, като копира техниката и възможностите на братовчед си Renault Kangoo E-Tech Electric. Задвижва се от сравнително скромна батерия с капацитет 45 кВтч, като електромоторът му разполага със 122 к.с. и 245 Нм. Пробегът с едно зареждане е 282 км (WLTP), при това ако карате по-полека. На бърза зарядна станция (до 80 кВт) батерията се зарежда от 10 до 80% за 38 минути.

Добрата новина е, че тази пестеливост се отразява в крайната цена – това е най-евтиният електрически Mercedes, като се очаква базовият модел да идва за под 100 хил. лв., с близо 15 хил. лв. по-малко от EQA.

Концептуалният модел Marco Polo все пак ще изглежда доста по-авантюристично. Той ще стигне до производство в началото на 2023 г. и ще идва с хитри екстри за къмпингуване – легло, палатка на покрива и допълнителен акумулатор (с възможност за зареждане от соларни панели на покрива), който да захранва осветление, малък хладилник и дори печка. Младите членове на семейството ще бъдат доволни от седемте USB порта на борда.

Лукс от Китай!