В България хиляди ще останат без коли ако въведат този австрийски закон


06 Dec 2022

Само преди две седмици стана известно, че от КАТ не са връчили над 580 000 фиша и наказателни постановления за нарушения на пътя. При това говорим за такива от настоящата все още 2022 г. Много от тях са свързани с превишена скорост, едно от най-честите нарушения в България. Но въпреки сравнително високите глоби много шофьори продължават да не спазват ограниченията.

Горните редове са нищо ново под слънцето. Но вижте какво се случва в Австрия по този въпрос. Там ще бъде направена поправка в Закона за движение по пътищата, която ще позволява на властите да конфискуват автомобил, с който е развита скорост над 60 км/ч от максимално позволената.

И Хорст Фукс веднага ще каже: „и това не е всичко!“. Освен без автомобил оставете и без книжка. При това веднага, още на пътя.

Ако трябва да сме прецизни надвишаването от 60 км/ч над максимално допустимата скорост се отнася за населено място. За каране извън населено място австрийската полиция ще ви отнеме колата ако ви хване със 70 км/ч превишение.

Случи ли се това ви взимат на момента колата за две седмици. Но за разлика от книжката, която в един момент, придружено от солена глоба, ще ви върнат, то за колата нещата не са никак розови. През въпросните две седмици органите на реда ще проверят дали имате други подобни нарушения, разбирайте други такива за превишена скорост или подобни от такъв рисков характер. И ако ви има в архива им няма да искате да чуете какво следва. Колата ще бъде продадена на търг, като парите от продажбата ще си поделят местната администрация (30%) и специален фонд за пътна безопасност (70%).

Най-лошият вариант е да ви хванат в градски улсовия с 80 км/ч над ограничението. Тогава няма да ви проверяват за стари глоби, а директно оставете без кола, която по същата процедура ще бъде продадена на аукцион.

За сравнение в България за превишаване на максималната скорост в населено място с над 50 км/ч, глобата е 700 лв. и три месеца без книжка, а за всеки следващи 5 км/ч отгоре ви таксуват по 50 лв. Т.е. за въпросните 60 км/ч в Австрия ви продават колата, а тук се разделяте само 800 лв. и 90 дни без свидетелство за управление. Същото нарушение, извършено извън населено място, у нас се наказва само с парична санкция от подобен размер, като книжката си остава у вас. Над 50 км/ч надвишаване на магистрала например ще ви струва 600 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре по още по 50 лв.

Много практичен и интересен!