Maserati влиза във Формула Е с това!


09 Dec 2022

Maserati има славна състезателна история, която се простира точно 96 години назад и е записана със златни букви в страниците на Формула 1 (ще кажем само едно име – Хуан Мануел Фанджо) и много други шампионати. Следващата глава в тази история се казва Формула Е.

 

Maserati става първата италианска марка в шампионата. Болидът носи името Tipo Folgore и дебютира в новия сезон на шампионата, където за първи път ще гледаме третото поколение електрически болиди. Gen3 позволяват мощност до 476 к.с. и връщане на енергия от спирачките до 600 кВт. Това са най-мощните болиди във Формула Е до този момент. Ако мощността не ви се вижда висока, то имайте предвид, че говорим за маса от 840 кг – с 60 по-малко, отколкото при второто поколение болиди.

Пилотите на Maserati през първия сезон на марката във Формула Е ще бъдат Максимилиан Гюнтер и Едуардо Мортара, и двамата имат по няколко години опит с електрическите болиди.

Деветият сезон на Формула Е ще се състои от 17 състезания, като в него участват и други големи имена – Porsche, McLaren, Jaguar и Nissan, макар гигантите Mercedes, Audi и BMW да си тръгнаха през последните три сезона.

 

Много практичен и интересен!