Skoda напуска най-големия пазар в света!?


13 Dec 2022

Skoda обмисля да напусне китайския пазар, съобщава Automobilwoche. Причината е, че в Китай чешката компания, собственост на VW Group, среща прекалено агресивна конкуренция от местните производители. Шефът на Skoda Клаус Зелмер заявява: “Ще обсъдим как ще продължи присъствието ни в Китай с местния ни джойнт венчър партньор”.

Припомняме, че Skoda се радва на все по-малко продажби в Китай. Ако преди години компанията продаваше всяка трета или всяка четвърта своя кола в Поднебесната империя, то през 2021 г. този дял е паднал до 13%, а през 2022 ще намалее допълнително. Макар това все още да са огромен брой автомобили в абсолютни стойности, делът на Skoda на местния пазар през 2021 г. е 0,6%.

Една от възможностите за Skoda е да спре производството в Китай и да разчита само на внос. В Китай чешката компания произвежда няколко уникални за местния пазар модела, включително версии GT на Kamiq и Kodiaq, както и Octavia с дълго междуосие, която носи означението Octavia Pro.

Очаква се при евентуално решение за напускане на Китай Skoda да вложи освободените средства в разширение към Индия и Виетнам.

Skoda съвсем не е единственият чужд производител, който среща трудности с местната конкуренция в Китай. Tesla и Mercedes-Benz се принудиха да свалят цените на електромобилите си сериозно, за да са конкурентни на изключително агресивните китайски марки.

 

Лукс от Китай!