Официално: Нискоемисионна зона в София от 1 декември 2023 г.


15 Dec 2022

Столичният общински съвет официално прие въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на града. Тя ще заработи от 1 декември 2023 и ще функционира до 29 февруари 2024 г. 

В посочения период всички коли с еко категория 1 ще бъдат ограничени от влизане в центъра на града. В страната има около 900 хил. коли с най-ниската първа еко категория, като в столицата те са около 120 хил. Както всички знаем, еко категорията се дава не по реално измерените вредни емисии, а по годината на производство. Засегнати ще бъдат всички с бензинови коли, произведени преди 1996 г., както и дизелови – преди 2002 г.

Обхватът на зоната постепенно ще се разширява, но през първата година тя ще обхваща т.нар. Малък ринг в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екологичния стикер на колата. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лв.

По-голямата зона ще бъде въведена две години по-късно – от 1 декември 2025 г. Тя ще обхваща територията, очертана от бул. "Сливница", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", бул. "Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Хенрик Ибсен", бул." П.Ю.Тодоров", бул. "Иван Гешов", бул. ”Константин Величков". 

 

Лукс от Китай!