София: Всичко, което трябва да знаете за новите билети и карти за градския транспорт


16 Dec 2022

След години на забавяне и обещавани реформи градският транспорт в столицата най-накрая ще се сдобие с дългоочакваните билети по време. Те са два – 30+ (1,60 лв.) и 60+ (2,20 лв.) – като и двата позволяват неограничен брой пътувания в съответния времеви диапазон – от 30 или 60 минути. Достатъчно е да валидирате билета до 30-тата (или съответно 60-ата минута) и може да продължите да се возите до крайната си дестинация.

Валидирането става задължително

За всички видове карти и билети валидирането става задължително. Глобата е 3 лв. И като стана въпрос за глоби, от 1 януари 2023 г. част от контрольорите ще бъдат под прикритие, включително с камери.

Ето и кои са новите превозни документи:

Билет 30+; 1,60 лв. Позволява неограничен брой прекачвания в рамките на 30 минути след първата валидация. Може да се купи електронно и да се зареди в Sofia City Card, както и да се използва с банкова карта (PayAsYouGo). При прекачване задължително се валидира, а последната валидация трябва да е преди изтичането на 30-те минути, след което пътуването в същото превозно средство може да продължи неограничено време. При реализирани пътувания с над два билета автоматично се създава дневна карта за всички линии на цена 4 лв.

Билет 60+, 2,20 лв. Позволява неограничен брой прекачвания в рамките на 60 минути след първата валидация. Може да се купи електронно и да се зареди в Sofia City Card, както и да се използва с банкова карта (PayAsYouGo). При прекачване задължително се валидира, а последната валидация трябва да е преди изтичането на 60-те минути, след което пътуването в същото превозно средство може да продължи неограничено време.

Билет от водача, 2 лв. Не позволява прекачване и важи само за конкретното превозно средство!

24-часова карта, 6 лв. Важи за неограничен брой пътувания в рамките на 24 часа от момента на покупката. Ако я купите предварително за бъдеща дата, то срокът е от 00:00 ч. до 23:59 ч. на същия ден.

72-часова карта, 15 лв. Работи на същия принцип, но за три дни.

Седмична карта, 20 лв. Може да бъде използвана само с банкова карта (PayAsYouGo). Активира се при направени пет поредни дневни карти с агрегация, първата от която започва в понеделник на съответната календарна седмица. Така получавате събота и неделя като безплатен бонус.

От 1 септември се предлагат и няколко нови карти с преференции: за майка на деца до 2 години (10 лв./месец), за младежи до 26 години (250 лв./година), за ученици/студенти (200 лв./година).

В дни със силно замърсен въздух отново ще важи безплатен “бял билет”. В случай че се реши нощният транспорт да бъде възстановен, картата за него ще струва 2 лв.

 

Лукс от Китай!