Защо това Peugeot 106 е със зелен номер за електромобил?


23 Dec 2022

В групата “Електрически автомобили” във Facebook се появи любопитна снимка на старо Peugeot 106 със зелен номер за електромобил. Тя е правена тази седмица на бул. “Мадрид” в центъра на София. Някои от коментиралите предполагат, че става въпрос за Photoshop или за някакъв майтап, но истината е, че точно това Peugeot има пълното право да носи зелен номер за електромобил. 

Колата е Peugeot 106 Electrique, произведена в края на 90-те или началото на новия век. 

Peugeot изпреварва времето на масовата поява на електромобилите с близо 15 години, когато през 1995 г. представя електрическа версия на 106, успоредно с бензиновите и дизелови варианти. Задвижването е разработено от Heuliez, батерията е никел-кадмиева, а пробегът с едно зареждане от 100 км е повече от внушителен, като имате предвид, че 15 години по-късно Nissan Leaf дебютира с не много повече. Малкото Peugeot има скромните 28 к.с. и развива едва 90 км/ч, но все пак говорим за епоха, в която електромобилите се зареждаха единствено у дома и никой не си е помислял, че 25 години по-късно ще обсъждаме забраната на ДВГ-то.

Първоначално идеята на Peugeot е малкият е-хеч да се продава на избрани европейски пазари – разбира се в родината си Франция, но освен това в Белгия, Нидерландия, Норвегия и Великобритания. Peugeot планира да прави по 15-20 хил. коли на година. В крайна сметка по една или друга причина 106 Electrique не достига масовост, явно изпреварил времето си. Между 1995 и 2003 г. са произведени около 6400 екземпляра, повечето от които – купени от френски държавни и общински служби. 

Интересно е да знаем, че поне един от тях е в България и явно безпроблемно служи на собственика си 20 години по-късно… И съвсем заслужено носи зеления си номер на електромобил!

 

Много практичен и интересен!