Лекар заряза Lamborghini Countach за 27 години, което днес се продава

  • Галерия от 8 снимки с изоставеното Lamborghini Countach Periscopio Галерия от 8 снимки с изоставеното Lamborghini Countach Periscopio

02 Jan 2023

Само след месец някой ще изкара много пари, а друг ще бъде изключително щастлив от новата си придобивка. На 3 февруари  2023 г. това Lamborghini Countach Periscopio ще бъде продадено на търг по време на автомобилното ретро изложение в Париж.

Но колата не е обикновен Countach, а е деветият произведен от общо 1983 екземпляра. И е от първата версия, наричана Countach Periscopio, заради подобието на перископ в покрива.

Въпросният Lamborghini Countach Periscopio е в много добре запазено оригинално състояние. Но можеше да бъде и по-добро, ако неговият трети собственик не го бе изоставил в гаража си през 1996 г.

Стикер на предното стъкло показва, че тогава колата е имала платени данъци и вероятно е карана истински за последно тогава. 27 години стои в гаража на лекар, който първоначално е карал своето Lamborghini всеки ден и е пътувал до пациентите си с него.

Италианската класика е прекарала по-голямата част от живота си на френски остров близо до град Ла Рошел. Километражът сочи 87 558 км, като въпреки малкият пробег новият собственик ще трябва да се погрижи за големи разходи по връщането на колата към пътя.

Очаква се за нея да бъдат платени между 800 000 и 1,2 млн. евро. Това е много повече от цената на стандартен Countach, именно поради факта, че е от първата серия на модела. От нея са произведени само 157 броя, отличаващи се по стъклен отвор в началото на покрива, през който е можело да се гледа по-добре назад, използвайки вътрешното огледало за обратно виждане. Именно заради това нещо първата модификация получава името Periscopio, въпреки че това всъщност не е перископ.

След това обаче от Lamborghini решават да използват стандартен покрив и днес намирането на Countach Periscopio за продажба е голяма рядкост.

Двигателят е средноразположен 3,9-литров V12. Вместо напречно, както е при Miura, моторът е надлъжно монтиран, което дава възможност 5-степенната скоростна кутия да се помести между двете седалки. Атмосферният V12 е мощен 375 к.с. при 8000 об/мин и има максимален въртящ момент от 360 Нм при 5500 об/мин. От 0-100 км/ч ускорява за под 6 секунди, а максималната скорост е 290 км/ч.

Първородната Godzilla!