Тази Toyota струва колкото Bugatti Chiron

  • Галерия от 7 снимки с Toyota Tacoma Vampire Галерия от 7 снимки с Toyota Tacoma Vampire

09 Jan 2023

Днес Bugatti се похвали, че през миналата 2022 г. са произвели рекордните 80 автомобила. Цената на стандартния Chiron е около 2,9 милиона долара или 5,33 млн. лв. За същите пари може да си купите нов пикап Toyota Tacoma, стига да ви трябва ако имате проблем със съседите.

Автомобилът е от третото поколение Tacoma, което днес се прозвежда в завода на Toyota в Мексико. Изборът за двигател е между само два бензинови мотора: 2,7-литров четирицилиндров (161 к.с./246 Нм) или 3,5-литров V6 (278 к.с./359 Нм). Скоростите са 5-степенна механична или 6-степенна автоматична.

Цената на нова Toyota Tacoma започва от 26 500 долара, което е нищо в сравнение с това, което се намира в легена на пикапа и се управлява от кабината. Именно то изравнява цената на Tacoma с Bugatti Chiron.

Това е VAMPIRE, което идва от Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment. И накратко е оръжейна система, която може да се използва срещу въздушни и наземни цели.

Острани VAMPIRE изглежда като скъпа версия на ползваните в страни от Третия свят импровизирани цивилни пикапи, оборудвани базово с тежка картечница или опционално с талибан с джапанки и РПГ.

Шегата настрана, но 14 такива модулни системи VAMPIRE ще бъдат включени във войната в Украйна до половин година. И ще бъдат използвани предимно за сваляне на дронове на руската армия, която ползва безпилотни апарати собствено или иранско производство.

VAMPIRE може да се монтира на всякакъв тип пикап или друго превозно средство. Двама души с основни инструмени са нужни за сглобяването на системата в рамките на два часа. Тя има собствено захранване и няма нужда да бъде свързвана с алтернатора на колата.

Производителят на VAMPIRE - L3Harris сключи договор с министерството на войната на САЩ за 14 такива системи на стойност 40 млн. долара. Американската военна компания ще монтира оръжейните модули още в САЩ и ще ги изпрати в Украйна готови за използване. Първите четири ще пристигнат в средата на 2023 г., а останалите до края на годината.

Първородната Godzilla!