Volvo: Колите отново ще станат по-издръжливи


13 Jan 2023

Започва епоха, в която ще плащаме абонаментна такса за много от екстрите в колата, харесва ви или не. И съответно печалбата на автомобилните производители ще се насочи от основната продажба към месечни постъпления от използването на продуктите им. Дали ще плащате за увеличена мощност, подгряване на седалките, навигация, по-бързо зареждане на батерията или друго, ще зависи от конкретната марка и модел, но абонаментните услуги изглежда са неизбежно бъдеще и за колите, след като превзеха музикалните и видео канали.

В тази връзка Volvo търси начини да удължи живота на своите модели – не защото се опитва да ги направи толкова здрави и издръжливи, колкото някога бяха сериите 700, 800 и 900. А просто, защото иска по-дълго време да се радвате на услуги, за които да плащате месечен абонамент. 

 

По време на завършилото миналата седмица изложение за потребителска електроника в Лас Вегас Volvo обяви партньорство с Qualcomm. Това е доставчикът на мощната компютърна система в новото EX90. Големият кросоувър е така разработен, че със софтуерни (през интернет и без нужда от посещение на сервиз) или хардуерни (при редовните посещения в сервиза) обновявания моделът да живее по-дълго от предшествениците си, съобщава Motorisumotori.it, като се позовава на интервю с Мартин Кристенсон, продуктов шеф в шведската компания.

Дали цялата тази купчина чипове и сензорни екрани е способна да издържи толкова, колкото добрите стари аналогови 5-цилиндрови Volvo-та? Едва ли! Но все пак оценяваме усилията…

 

Първородната Godzilla!