Aston слага край на една приказка с DBS 770 Ultimate

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

18 Jan 2023

Aston Martin представи DBS 770 Ultimate – последното издание на актуалното поколение DBS. Както подсказва името, мощността, извлечена от 5,2-литровият V12, е 770 к.с. – без каквито и да е електрически добавки и хибридни глупости. Това вероятно е последният DBS, който разчита единствено на двигател с вътрешно горене, макар засега да нямаме информация за наследника.

 

Ограничената серия DBS 770 Ultimate ще бъде произведена в 499 екземпляра – 300 купета и 199 кабриота Volante.

Моделът идва с по-ясно изразен сплитер, нов дизайн на радиаторната решетка и дифузьора, разработени специално за него 21-инчови джанти (много са шик!) и специална табелка с номера на конкретния произведен екземпляр.

Това е най-мощната версия на двойно турбинирания 5,2-литров V12 на Aston Martin. Мощността е 770 к.с., а въртящият момент – 900 Нм. Увеличението на мощността спрямо стандартният DBS идва от промени всмукателната система и по-високи обороти на турбото. Задвижващи са задните колела, като 8-степенният автоматик ZF също е пипан за по-бърза смяна на предавките. 

Инженерите са втвърдили окачването, направили са волана по-директен и са монтирали внушителни керамични спирачни дискове с диаметър 41 см отпред и 36 см – отзад.

Производството на новия DBS 770 Ultimate започва в близките седмици, а първите клиенти ще получат колите си преди края на годината.

 

Първородната Godzilla!