Тестово два автобуса на градския транспорт в София получават система за пасивна пътна безопасност


19 Jan 2023

В два автобуса от градския транспорт на София е монтирана пилотно нова система за пасивна пътна безопасност, съобщи заместник-кметът на столицата Дончо Барбалов. Става въпрос за автобуси по линиите 76 и 404. 

Камера в предната част на автобуса създава триизмерна карта, която нанася на координати цялата съществуващата инфраструктура по маршрутите на движение – стълбове на улично осветление, кофи за боклук, пътни знаци, маркировка, дори неравности по пътното платно. Камерата разполага и с функция за нощно виждане.

Всяко събитие по време на движение се записва от системата, следят се пешеходци, коли, други участници в движението. Системата дава индикация за отклонение, отчита и пешеходците, когато са в опасна близост до автобуса, като подава звуков сигнал до водача.

Засега системата е само пасивна, няма да коригира с волана, нито да активира спирачките, подобно на системите при леките коли, но  идеята на общината е да се идентифицират рискови места и да се вземат мерки – например за по-добра пътна настилка, маркировка, огради за пешеходци или нови знаци.

На по-късен етап системата може да прерасне и в активна такава, която да се намесва в работата на шофьорите и да им помага.

 

Много практичен и интересен!