Усмивки от старите ленти: какво се продава в Golf класа в България през 2001 г. и колко струва?


23 Jan 2023

Със сигурност ви е направило впечатление, че обичаме темата за употребяваните автомобили. В рубриката ни Авто пазар започнахме да ви показваме интересни екземпляри от вторичния пазар у нас, които намираме от различни източници. Но каква ли е била картинката през 2001 година?

Снимка от брой на вестник Автотруд беше публикувана във Facebook страницата Машина на времето - РЕТРО Новини. На нея се вижда страница с обяви, като фокусът е върху автомобили от компактния клас. Мерилото е Mazda 323, а сред обявите откриваме и любимеца на българина, Volkswagen Golf.

Черният Golf е от 1994 година и има "всички екстри без имобилайзер". Впрочем, помните ли тази толкова популярна реплика за употребявани коли в България? Е, можете да я срещнете и до ден днешен в обяви на автокъщи, но в подобна форма - "всичко без адаптивен круиз", "всички екстри без стъклен таван" и други.

Цената на Golf-a от обявата? 10 500 лева. Дали ви звучи много или малко - не знаем, но само ще вметнем, че средната заплата в България по това време е 260 лева, а минималната току-що е станала 100 лева. Тоест, този Golf струва 105 минимални заплати.

Позволяваме си да направим едно много бързо сравнение със сегашната ситуация преди да ви оставим да разгледате и останалите обяви от 2001 година на спокойствие. Към 1 януари 2023 година минималната заплата в България е 780 лева. 105 минимални заплати се равняват на 81 900 лева, с които на практика почти можете да си купите два чисто нови Golf-а от магазина.

Лукс от Китай!