Alpina B5 GT е лимитирано комби с 634 к.с. и стартова цена от почти 150 хил. евро

  • 11 снимки с най-бързото комби в историята на Alpina 11 снимки с най-бързото комби в историята на Alpina

24 Jan 2023

Точно когато ви е писнало от безброй безлични пластмасови кросоувъри, Alpina внася малко свежест в автомобилната индустрия. Немската марка, която вече е част от BMW, лансира лимитирания модел B5 GT, който ще се доставя от лятото на тази година във версии седан и комби. Излишно е да споменаваме, че таим доста по-топли чувства към комбито.

B5 GT се превръща в най-мощното комби, което Alpina някога е правил. Под предния капак е модифицирана версия на 4,4-литровия V8 битурбо мотор на BMW, който е получил нов всмукателен колектор и софтуер за управление на двигателя. Резултатът е 634 к.с. и 850 Нм въртящ момент, които преминават през 8-степенна автоматична трансмисия с ревизиран софтуер.

Ако изберете комбито, ще се наслаждавате на ускорение от място до 100 км/ч за 3,6 секунди. При версията седан, която разполага с идентичен мотор, но малко по-ниско собствено тегло, спринтът става за 3,4 секунди. Максималната скорост е съответно 322 и 330 км/ч. Спирането се осигурява от система Brembo с 4-бутални апарати на четирите колела и по-големи дискове отазд.

BMW Alpina B5 GT е наличен за поръчка в момента. Седанът струва поне 145 500 евро, а комбито е малко по-скъпо със стартова цена от 148 500 евро. Тези цени обаче са валидни за немския пазар, където ДДС е 19 процента.

Първородната Godzilla!